• Tweets

  Please check your Twitter settings!
 • ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

  Παιδική εργασία ορίζεται η εργασία που παρέχεται από παιδιά κάτω των 18 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες κάτω των 15) η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική ή και πνευματική ανάπτυξη τους. Η παιδική εργασία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τις χώρες του Τρίτου Κόσμου άλλα και τις αναπτυγμένες χώρες.

  Ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής το έτος 2008 σχετικά με το πρόβλημα της παιδικής εργασίας η οποία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 100.000 εργαζόμενα παιδιά στην Ελλάδα.

  • Δουλεμπόριο παιδιών.
  Δυστυχώς στις μέρες μας το δουλεμπόριο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο που έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Αφρική. Παιδιά από την Αφρική προωθούνται στις Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εργαστούν σε σπίτια. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν προκειμένου να πείσουν τα παιδιά να εργαστούν, είναι το ότι θα έχουν την  δυνατότητα να μορφωθούν και να έχουν μια καλύτερη ζωή. Οι σπείρες που στρατολογούν τα παιδιά συνήθως παραπλανούν τους γονείς, λέγοντας  τους ότι τα παιδιά τους θα ζουν υπό καλές συνθήκες. Το μόνο αντάλλαγμα των  παιδιών όμως, είναι η κακομεταχείριση και ένα μικρό κομμάτι ψωμί ίσα ίσα για να επιβιώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία 28 Ιουνίου 2003:
  Το σύγχρονο δουλεμπόριο
  Παιδιά από την Αφρική, την Κίνα και τις Ινδίες, με παγίδα τη μόρφωση έρχονται στην Βρετανία όπου τα χρησιμοποιούν ως δούλους.
  <<Η ανθρώπινη εκμετάλλευση έχει πολλές μορφές… Βρετανικές εφημερίδες αποκάλυψαν προσφάτως τις ανησυχητικές διαστάσεις του δουλεμπορίου παιδιών από αφρικανικές χώρες τα οποία προωθούνται, κυριολεκτικά ως σκλάβοι, σε πλούσια σπίτια. Τα θύματα είναι κυρίως κορίτσια από χώρες της Δυτικής Αφρικής, που ξεκινούν με την ελπίδα μια καλής μόρφωσης στην Ευρώπη, για να καταλήξουν να υπηρετούν πλούσιες οικογένειες χωρίς αμοιβή. Πιστεύετε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περίπου δέκα χιλιάδων παιδιών (10.000) από την Δυτική Αφρική που φτάνουν στην Βρετανία, για να ζήσουν υποτίθεται με θετές οικογένειες, προορίζονται στην πραγματικότητα για λαθραία οικιακή εργασία… Οι σπείρες που τα στρατολογούν λένε συνήθως στους γονείς ότι θα τα πάνε στην Ευρώπη για να μορφωθούν με αντάλλαγμα μια μικρή βοήθεια στο σπίτι όπου θα ζουν. Κατά τον ίδιο τρόπο φτάνουν και παιδία από την Κίνα και το Βιετνάμ, που καταλήγουν δούλοι σε παράνομες βιοτεχνίες και εστιατόρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, η προώθηση για οικιακή υπηρεσία λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από την παιδική πορνεία. Θορυβημένοι απ’ την έκταση του φαινομένου οι αρμόδιοι υπουργοί ετοιμάζονται, κατόπιν υποδείξεως την UNISEF, να κλείσουν ένα παραθυράκι του νόμου που αξιοποιούν οι σύγχρονοι δουλέμποροι. Όπως προειδοποιεί η οργάνωση σε  έκθεση της για την διακίνηση παιδιών… ενώ η βρετανική κυβέρνηση ανάγει την παράνομη εισαγωγή των παιδιών στην χώρα με σκοπό την πορνεία σε αδίκημα, που επισείει ποινή 14ετους κάθειρξης, δεν έχουν κάποιο όπλο εναντίων των συμμοριών που εμπορεύονται παιδία για καταναγκαστική εργασία μη σεξουαλικής φύσεως…>>

   

  Τα  κύρια αιτία της παράνομης διακίνησης παιδιών παραμένουν: η αυξανόμενη οικονομική  διαφορά  μεταξύ κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων. Επίσης η φτώχεια, η ανεργία, η βία, ο πόλεμος και οι γενικότερες συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης των χωρών καταγωγής των θυμάτων, αποτελούν τους κύριους λόγους που τα θύματα ή οι ίδιοι οι γονείς τους αποφασίζουν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του φαινομένου του δουλεμπορίου είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία αφήνει «παραθυράκια» που διευκολύνουν την κατάσταση.

  Ένα στα έξι παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται στα σκλαβοπάζαρα. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και παρουσιάζουν ένα δραματικό παγκόσμιο πρόβλημα: 186 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι θύματα παιδικής εργασίας, απάνθρωπης μεταχείρισης και οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
  Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 6 παιδιά παγκοσμίως αποχωρίζεται από την οικογένειά του, στερείται της προστασίας και των πιο στοιχειωδών φροντίδων που του είναι αναγκαίες για την ανάπτυξή του, αποκλείεται από την εκπαίδευση και ρίχνεται στο σκλαβοπάζαρο της παιδικής εργασίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι 1 στα 8 παιδιά που εργάζονται παράνομα είναι θύμα των χειρότερων μορφών οικονομικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
  Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται μεταξύ άλλων σε μια σημαντική και λεπτομερώς τεκμηριωμένη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τίτλο «Ένα μέλλον χωρίς παιδική εργασία», που κυκλοφορεί τώρα και στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις «Οδυσσέας» (μετάφραση: Τούλα Σιέτη, χορηγός της έκδοσης: η Εμπορική Τράπεζα).
  • H ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ

  Στις μέρες μας, ένα άλλο φαινόμενο που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα είναι η παιδική εκμετάλλευση από τους γονείς τους. Ο βασικός παράγοντας εξαιτίας του οποίου πολλά παιδία προωθούνται στην εργασία και κάθε είδους εκμετάλλευση από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι κυρίως η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας.

  Αν κάποιος αναζητήσει τις ρίζες του προβλήματος, δηλαδή, τους λόγους εμφάνισης εκμετάλλευσης των παιδιών σε μια οικογένεια, θα αντιληφθεί ότι δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Παρατηρείται επίσης στις μέρες μας, μια αποδοχή της βίας, ως τρόπου συμπεριφοράς, η οποία, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες (όπως λόγου χάρη ψυχοπαθολογικές αιτίες ή εξωτερικοί κοινωνικοί παράγοντες), οδηγεί στην εμφάνιση και, δυστυχώς, στην εξάπλωση του φαινομένου. Τα της εκμετάλλευσης περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ λίγα, σε σχέση με εκείνα που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
  Το 30,5% του Ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι η παιδική εκμετάλλευση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε σχολείο λόγω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος τους που δεν τους παρείχε αυτή την ευκαιρία και επειδή εργάζονται.

  ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ:
  • Χαμηλό  μορφωτικό επίπεδο των γονέων.
  • Χαμηλό βιοτικό επίπεδο των οικογενειών που εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους.
  • Έλλειψη  σωστής νομοθεσίας και προνοιακών δομών.
  • Έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής για την επιστροφή στο σχολείο των παιδιών που για οικονομικούς λόγους έχουν σταματήσει την παρακολούθηση μαθημάτων.
  • Μη ύπαρξη πρόνοιας για την τεχνική εκπαίδευση των παιδιών που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις οικογένειες τους.

  ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:

  • Ως πιο ευάλωτα στην παιδική εκμετάλλευση θεωρούνται τα παιδιά των μεταναστών/προσφύγων, ακολουθούν τα παιδιά διαλυμένων οικογενειών και τέλος αναφέρονται παιδιά των τσιγγάνων σε μεγάλο  ποσοστό. Ειδικότερα στο χώρο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων, μεγάλη προτίμηση  υπάρχει στο «εμπόρευμα» ηλικίας 12-15 ετών, το οποίο διακινείται μέσω προαγωγών. Συνήθως αγόρια και κορίτσια αυτής της  τα προμηθεύονται από την Αλβανία και άλλες χώρες των Βαλκανίων και τα κατευθύνουν σε οίκους ανοχής της Αθήνας.
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  •  Τα ανήλικα εργάζονται σε δραστηριότητες που ποικίλλουν, είναι μικροπωλητές, γυαλίζουν παπούτσια, καθαρίζουν παρμπρίζ, είναι ρακοσυλλέκτες ή πουλάνε χαρτομάντιλα.
  • Τα παιδιά των τσιγγάνων απασχολούνται στην δουλειά του πατέρα τους ή κάποιου συγγενή τους.
  • Πολλά παιδιά γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης δουλεύοντας σε παράνομα πορνεία ή ικανοποιώντας τις ορέξεις ανώμαλων παιδόφιλων.
  • Τέλος, ειδική κατηγορία δραστηριότητας είναι τα παιδιά που εργάζονται στο χώρο του θεάματος (κινηματογράφος, τηλεόραση, θέατρο, χώρος της μόδας)

  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ:

  • Κίνδυνος ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς  ή με θανατηφόρα έκβαση.
  • Απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον.
  • Απομόνωση από άτομα ίδιας ηλικίας.
  • Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
  • Έλλειψη των απαραίτητων βιοτικών αγαθών αναγκαίων για την επιβίωση τους.
  • Έλλειψη ευκαιριών για επαγγελματική αποκατάσταση.
  •  Αδυναμία εξέλιξης τους σε ολοκληρωμένους ενήλικες.
  • Περιθωριοποίηση τους και αδυναμία ένταξης τους σε κοινωνικές ομάδες.

  ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:

  • Καταπολέμηση της φτώχειας και εξασφάλιση στις ευάλωτες οικογένειες οικονομικής βοήθειας.
  • Παροχή ευκαιριών στα ανήλικα παιδιά που εξαναγκάζονται σε εργασία να επιστρέψουν στο σχολείο και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.
  • Δημιουργία κέντρων για την τεχνική εκπαίδευση των παιδιών που έχουν ανάγκη.
  • Σωστή νομοθεσία και άσκηση ελέγχου από την πολιτεία.
  • Επιβολή σημαντικών ποινών σε όσους γονείς εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους σε δραστηριότητες παράνομες.